Om Cuba in te komen zal je een visum nodig hebben. Als deze niet door de reisorganisatie verstrekt wordt, dan dien je het zelf te regelen. Het visum voor Cuba is een fysiek documentje, het is dus niet mogelijk om dit digitaal aan te vragen. Gelukkig zijn er wel goede en betrouwbare oplossingen om het online te bestellen, zodat je zelf de deur niet uit hoeft om naar het Cubaanse Consulaat in Rotterdam te gaan.

Toeristenkaart of visum?

Sommige hebben het over een toeristenkaart, andere hebben het weer over een visum. Om eventuele verwarring direct weg te nemen; op het document staat Visa – Tarjeta del turista, wat vertaalt naar Toeristenkaart. Als iemand het heeft over een visum of toeristenkaart, dan gaat het dus om hetzelfde document.

visum voor Cuba

Zo ziet een toeristenvisum voor Cuba er uit. Een simpel los documentje, 
wat niet in het paspoort geplakt wordt.

Hoe werkt het?

Het document bestaat uit twee delen. Op beide delen komt alleen je voornaam, achternaam, geboortedatum, paspoortnummer en nationaliteit te staan. Er staat geen datum van afgifte en er staat ook geen datum van je reis op. Je neemt het document los mee, er wordt niets in je paspoort geplakt.

Zodra je in Cuba aankomt dien je je paspoort en je visum te laten zien. De douane medewerk(st)er controleert of de gegevens op je visum overeenkomen met de gegevens in je paspoort en zet dan een stempel met de datum van aankomst. Vanaf dat moment gaat de geldigheid van 90 dagen in.

Officieel gezien houden zij één deel in en krijg je het andere deel terug, maar sommige medewerk(st)ers zijn lui en geven je gewoon het hele visum terug. Deze houd je tijdens je verblijf in Cuba bij je en lever je weer in zodra je Cuba verlaat. Ben je binnen de 90 dagen gebleven? Dan wensen ze je een fijne terug reis.

Wie kan het visum gebruiken?

Het visum is hetzelfde voor alle nationaliteiten en is te gebruiken om te reizen naar Cuba vanuit elk land, behalve de Verenigde Staten. Reis je vanuit de Verenigde Staten dan heb je het zogenoemde roze visum nodig.

Reis je met je kinderen naar Cuba dan zullen zij een eigen visum nodig hebben. Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Ieder kind moet dus in het bezit zijn van een eigen visum.

Er zijn een aantal nationaliteiten welke Cuba in mogen zonder visum. Ook zijn er een aantal nationaliteiten welke niet zomaar online kunnen aanvragen. Als zij geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd hebben, dien je het aan te vragen in persoon bij het Cubaanse Consulaat in Rotterdam.

Makkelijk je visum online aanvragen

Je kan je visum makkelijk en voor een goede prijs online aanvragen via visumvoorcuba.nl. VisumvoorCuba verstuurd standaard ingevulde visa. Je visum is dan ook direct klaar voor gebruik! Je vult online je gegevens in, het sturen van je paspoort (of een kopie) is niet nodig. Wel zo veilig.

Je aanvraag wordt uiterlijk de volgende werkdag verwerkt en verzonden. Je ontvangt een email om je zending te volgen en het wordt de werkdag na verzending netjes bij je thuis bezorgd. Verzendkosten? Daar doen ze niet aan!

Prijzen voor online aanvragen

1 visum voor Cuba€ 44,95Bestellen


Regelen bij het Consulaat

Vind je online aanvragen niks en regel je het liever bij het Consulaat? Dan kan je op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur terecht bij het Cubaanse Consulaat in Rotterdam om je reisdocumenten te regelen. Kom je met de trein dan zit het Consulaat op enkele minuten loop afstand van het station. Kom je met de auto dan kan je parkeren in de garage van het Groothandelsgebouw – waar het Consulaat in gevestigd is. Kosten: € 2.50 per uur. Vanuit de parkeergarage pak je makkelijk de lift naar E7.

Eenmaal in het gebouw kom je in een gang terecht waar je niet van verwacht dat er een Consulaat zit. Loop de deuren dus langs tot je ergens een Cubaanse vlag ziet en bel aan of klop op de deur. Soms meerdere malen, want het gaat op zijn Cubaans traag om de deur te openen.

Bij het Consulaat betaal je € 22,00 voor het visum. Deze wordt door een medewerk(st)er voor je ingevuld. Vergeet dus niet je paspoort mee te nemen! Wil je ook voor je reisgenoten het visum regelen, dan kan dat. Hier zitten echter wel behoorlijk wat extra kosten aan. Voor elke aanvraag voor personen die niet fysiek aanwezig zijn, betaal je € 25,00 extra. Als je bijvoorbeeld voor jezelf en voor je afwezige partner een visum aanvraagt, dan betaal je € 22,00 voor jezelf en € 47,00 voor je partner.

Het aanvragen bij het Consulaat kan dus behoorlijk in de kosten lopen qua reiskosten/parkeerkosten, ongemakkelijke openingstijden, hoge extra kosten voor afwezige personen en wachttijden die behoorlijk lang kunnen zijn. Online aanvragen is een stuk makkelijker en in veel gevallen zelfs goedkoper dan zelf naar het Consulaat gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *