Rijden in Cuba is een bijzondere ervaring en is absoluut niet te vergelijken met rijden zoals je dat in de meeste landen gewend bent.

Stad en land

Het rijden in de meeste steden is prima te doen en hier zal je als beetje ervaren bestuurder weinig moeite mee hebben. Wat wel even wennen is zijn de stoplichten. Wij zijn gewend te rijden tot het licht en daar te stoppen. In Cuba staan de stoplichten echter soms aan de overkant van de kruisende weg. Let dus goed op en rij niet zomaar door tot aan het licht.

Vermijd als het even kan de smalle straatjes. Dit kan een snellere route naar je bestemming lijken, maar helemaal in Havana kun je hier meest alleen stapvoets rijden door tal van Cubanen op de weg en zal je veel moeten uitwijken voor karren, motoren en andere dingen die onhandig ‘langs’ de weg staan.

Buiten de steden is het voornamelijk rustig. Een auto bezitten is in Cuba een luxe, je kan hele stukken rijden waarbij je nauwelijks een andere auto tegen komt. Onderweg kom je weleens door kleine dorpjes heen, wat geweldig is. Rij hier dan ook niet te hard door heen. Ten eerste natuurlijk om de veiligheid en ten tweede zodat je meer tijd hebt om het Cubaanse leven in je op te nemen.

auto rijden in Cuba

Medeweggebruikers

Zoals gezegd kan je hele stukken rijden zonder andere auto’s tegen te komen. Uiteraard kom je hier en daar wel de mooie klassieke auto’s tegen. Wat je voornamelijk veel tegen zal komen zijn Cubanen op paarden, paard en wagens, volgeladen trucks (met goederen of met Cubanen) en lifters langs de weg. Buiten de steden in Cuba geldt eigenlijk dat al het andere verkeer langzamer is dan dat jij bent. Let daarom altijd goed op, houd voldoende afstand en haal alleen in als de situatie dat toelaat.

(Val)kuilen tijdens het rijden

We herhalen het nog een keer; buiten de steden is al het verkeer langzamer dan dat jij bent. Buiten dat Cubanen geen haast hebben, kunnen hun paarden, oude trucks en klassieke auto’s niet op tegen het vermogen van jouw moderne huurauto. Wegen zonder veel verkeer en voornamelijk lege snelwegen met drie of vier banen kunnen je snel verleiden om hard te rijden. Ook in Cuba gelden snelheidsbeperkingen en een overtreding hierop zal resulteren in een boete.

Je zult er echter vrij snel achterkomen dat hard rijden in Cuba een bijzonder slecht idee is. Er wordt namelijk niet tot nauwelijks onderhoud gepleegd aan de wegen. Aan kuilen en scheuren in het wegdek is in Cuba geen gebrek en is dan ook meer regel dan uitzondering. Ook al kom je op snelwegen vrij weinig verkeer tegen zal je toch regelmatig van baan wisselen, omdat de baan waar je op rijd ineens vol zit met kuilen of waar een heel stuk asfalt weg is. Laat je dan ook niet verleiden als je een heel stuk op een redelijk goed wegdek rijdt. Vroeg of laat kom je vanzelf een flinke kuil tegen. Blijf dus altijd scherp en goed kijken!

Houd rekening met je reistijd. Door de slechte wegen zal je met regelmaat je snelheid moeten aanpassen. Sommige locaties bevinden zich aan het eind van een weg die in (kilo)meters niet zo lang is, maar door een extreem slecht wegdek meer tijd in beslag neemt dan je zou denken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *