Cuba ligt niet zo ver bij de VS vandaan. Er zijn een aantal maatschappijen welke vanuit de Verenigde Staten naar Cuba vliegen. Door de relatief korte afstand vallen de prijzen voor de vliegtickets vaak onwijs mee. Voor een leuke prijs vlieg je zo vanuit de VS naar Cuba. Hoewel..zo?

Amerikaanse regels met betrekking tot reizen naar Cuba

Je mag niet zomaar vanuit de VS naar Cuba reizen. Ook al vertrekken er genoeg vluchten vanuit Amerika naar Cuba, dien je wel aan een aantal eisen te voldoen. Toerisme is wat Amerika betreft geen geldige reden voor een bezoek aan Cuba.

Zoals je wellicht wel weet is de relatie tussen Cuba en de VS nooit geweldig geweest. De Amerikaanse overheid wilt dan ook niet dat jouw geld in de zakken van de communistische staat van Cuba komt. Veel dingen in Cuba, waaronder sommige hotels, zijn eigendom van de overheid. Het verblijven in zo een hotel (toerisme) staat – hoe arrogant het ook klinkt – de VS niet toe.

vliegen van VS naar Cuba

Reden voor je reis

Gezien reizen naar Cuba als toerist dus niet is toegestaan, dien je een andere reden op te geven. De Amerikaanse overheid heeft een aantal redenen bedacht waaronder je naar Cuba kan reizen. Dit klinkt allemaal erg spannend en de officiële documentatie op de site van de Amerikaanse overheid maakt het er ook niet makkelijker op. In de praktijk blijkt het gelukkig allemaal wel mee te vallen.

Je hoeft namelijk niets te bewijzen voor het opgeven van je reden. Afhankelijk van waar je boekt kan het zijn dat je al een reden dient op te geven tijdens het boeken van je ticket. Is dit niet het geval dan zullen ze om de reden van je reis vragen tijdens het inchecken van je vlucht op de luchthaven in de VS. Het opgeven van de reden voor je reis is eigenlijk niets meer dan een belofte. Je belooft dat je onder de opgeven reden naar Cuba gaat en je daar aan zult houden tijdens je verblijf.

Terug naar de VS

Ga je na je verblijf in Cuba terug naar de VS, houd er dan wel rekening mee dat de Amerikaanse douane vragen kan stellen over je verblijf in Cuba. Het is dan ook aan te raden een reisoverzicht bij je te hebben met punten die voldoen aan een geldige reden en/of een goed verhaal klaar te hebben. De medewerker zal je moeten geloven op je antwoorden en kan natuurlijk nooit achterhalen wat je precies in Cuba gedaan hebt.

Eventuele vragen over je verblijf vinden alleen plaats als je vanuit Cuba naar de VS gaat. Ga je bijvoorbeeld eerst vanuit Nederland naar Cuba en dan door naar de VS, dan dien je dus nog steeds te voldoen aan een geldige reden voor verblijf in Cuba. Ga je eerst vanuit Nederland naar de VS, door naar Cuba en vanuit Cuba terug naar Nederland, dan zal je in de VS een geldige reden moeten opgeven, maar dit nooit te hoeven verantwoorden aangezien je niet terug naar de VS gaat.

Roze visum

Om Cuba in te komen heb je een visum nodig. Het standaard visum voor Cuba is helaas niet te gebruiken om vanuit de VS naar Cuba te gaan. Zoals Amerika verschillende redenen bedacht, bedacht Cuba een ander visum. Het visum is praktisch hetzelfde, alleen is deze roze in plaats van groen.

Nu zal de kleur je verder niet uitmaken, maar de prijs en de beschikbaarheid wel. Het roze visum is een flink stuk duurder dan het standaard visum en is niet te regelen bij het Cubaanse Consulaat. Zij hebben simpelweg geen roze visa en sturen je dan ook weg als je vanuit de VS naar Cuba gaat. Je kan het roze visum gelukkig wel online aanvragen bij Cubavisa.net, of je zult het visum moeten aanschaffen op de luchthaven in de VS. De prijzen verschillen per luchthaven, maar kunnen oplopen tot $ 100 per visum.

De regelgeving voor reizen tussen de VS en Cuba gelden voor iedereen. De regels gelden dus niet alleen voor Amerikaanse staatsburgers, maar voor alle reizigers die vanuit de VS naar Cuba en/of vanuit Cuba naar de VS gaan.

11 reacties op “Reizen vanuit de VS naar Cuba

 • Anita

  Hoi,

  Vraagje.. Ik reis met een week naar Cuba en zal vanuit daar door gaan naar Miami. Ik ga naar Cuba om mijn vriend op te zoeken. Kan ik dat als reden onder family visit scharen? Of kan ik dan toch beter support for the cuban people aangeven omdat we ook regelmatig elders zullen gaan eten? Of workshops omdat ik ook misschien
  salsales ga nemen?
  Benieuwd naar je antwoord!

  Groeten,

  Anita

  Beantwoorden
  • admin

   Hallo Anita,

   De reden die je op moet geven in de VS maakt opzich niet zoveel uit, omdat je hier niets voor hoeft aan te tonen. Je geeft één van de geldige redenen op en belooft dat je je hier aan zult houden. Reis je echter vanuit Cuba terug naar de VS, dan bestaat de kans dat er bij aankomst in de VS vragen gesteld worden over je verblijf in Cuba. In dat geval zal je dan ook moeten uitleggen dat je je aan de opgegeven reden gehouden hebt. Je vriend in Cuba opzoeken valt niet onder familie bezoek, en dat zal dan ook niet als geldig gezien worden.

   Ga je dus terug naar de VS, dan raad ik je aan om Support for the Cuban people als reden te gebruiken. Bij eventuele vragen kan je dan een betere uitleg geven.

   Fijne reis en veel plezier in Cuba!

   Beantwoorden
 • Roxan

  Hoi, heb je ook een roze visum nodig als je vanuit NL naar Cuba reist, van Cuba naar de USA en dan weer naar NL? En wat zou jouw advies zijn om als reden op te geven bij de douane? Dankjewel! Groetjes Roxan

  Beantwoorden
  • admin

   Hallo Roxan,

   Je hebt het roze visum alleen nodig als je met een directe vlucht vanuit de VS naar Cuba reist. Je reist nu vanuit NL naar Cuba, dus je hebt het standaard visum nodig.

   Als je vanuit Cuba naar de VS gaat, kan het zijn dat er bij aankomst in de VS wat vragen gesteld worden over je verblijf. Mocht dit het geval zijn, zal je moeten uitleggen dat je verblijf in Cuba onder een geldige reden viel. De meeste kiezen voor ‘Support for the Cuban people’. Overnachtingen in Casa Particulares en bijvoorbeeld eten in lokale restaurants vallen hier onder.

   Hoe streng ze hier daadwerkelijk op controleren durf ik je echt niet te zeggen, ze kunnen natuurlijk helemaal niet nagaan wat je in Cuba gedaan hebt. Het is wel aan te raden om er op voorbereid te zijn. Mochten ze nou net aan jou wat vragen stellen, is het handig om wat antwoorden klaar te hebben.

   Beantwoorden
 • Luz

  Hey , hey,

  Goede website! Ik ben al een poosje op reis, ik wil naar Cuba, maar las al dat het ingewikkeld is, regelen visa, zonder eerst in Nl te zijn geweest. Ik ga nu eerst naar USA. Weet jij , hoe ik mijn visa kan regelen als ik vanuit Zuid America vlieg? En of dat goedkoper is?

  Groetjes Luz

  Beantwoorden
  • admin

   Hallo Luz,

   Ik hoop dat deze reactie je nog tijdig bereikt. Je kan het visum altijd aanvragen bij de Cubaanse Ambassade in het land waar je bent, maar is niet altijd even handig en raad ik je ook niet aan. In de meeste gevallen is het visum gewoon te koop op het vliegveld. De prijzen per land kunnen verschillen en weet ik helaas niet allemaal. Het is geen Zuid-Amerika, maar in Mexico kan je het visum op het vliegveld voor 20 USD kopen.

   Ik raad je dan ook aan om bij de luchtvaartmaatschappij navraag te doen. Zij zouden moeten weten of het visum te koop is op het vliegveld van vertrek. Ook kan het zijn dat je bij de maatschappij waarmee je vliegt geen visum hoeft te laten zien. In dat geval kan je het visum aanschaffen bij aankomst in Cuba.

   Ik was van mening dat het visum kopen in Cuba zelf omgerekend rond de 20/25 USD was, maar hoorde laatst verhalen dat de prijs op het vliegveld in Cuba aanzienlijk omhoog is gegaan. Of dit daadwerkelijk zo is, durf ik niet te zeggen.

   Beantwoorden
 • Karin

  Hi,

  Ik wil graag in januari een reis gaan maken naar Miami, de Bahama’s en Cuba. Ik lees overal dat het lastig is om vanuit Amerika naar Cuba te vliegen, vandaar dat ik via de Bahama’s wil, is dit wel goed te doen? Daarnaast wil ik vanuit Cuba terug naar Miami, omdat ik via Miami weer terug vlieg naar Amsterdam. Of kan ik dan ook beter via de Bahama’s terug? Heb je hier tips of adviezen voor? Alvast hartelijk dank!

  Groetjes,
  Karin

  Beantwoorden
  • admin

   Hallo Karin,

   Vanuit Amerika naar Cuba vliegen is niet heel lastig. Je hebt dan het roze visum nodig – welke je online kan bestellen of op het vliegveld in de VS kan kopen – en je dient een geldige reden voor je reis op te geven. Voor de reden die je opgeeft hoef je niets te bewijzen of aan te tonen. Je beloofd dat je onder die reden naar Cuba gaat en dat je je hier aan zal houden. Niet zo spannend allemaal.

   Reis je echter vanuit Cuba naar de VS, dan kan het zijn dat ze je wat vragen stellen. In dat geval zal je dan ook moeten uitleggen dat je verblijf in Cuba onder een geldige reden viel. Hoe streng ze hier op controleren durf ik je echt niet te zeggen. Reis je via de Bahama’s terug, dan hoef je hier geen rekening mee te houden.

   Samengevat:
   Directe vlucht vanuit Amerika naar Cuba = roze visum en geldige reden opgeven.
   Directe vlucht vanuit Cuba naar Amerika = mogelijke vragen van douane over je verblijf in Cuba.

   Mocht je meer vragen hebben, stel ze dan gerust!

   Beantwoorden
   • Zanella

    Hi,

    Ik ben benieuwd of bovenstaande antwoord nog geldt. Ook ik wil graag via Miami naar Cuba omdat ik in Miami eerst familie ga bezoeken. Daarna reis ik door naar andere Zuid Amerikaanse landen voordat ik terugkeer naar Nederland. Ik ga naar Cuba als toerist, wat niet valt onder een legitieme reden van de VS, kan ik bijv. aangeven dat ik daarheen ga voor een andere reden (dus liegen) of raad je dat ten strengste af?

    Beantwoorden
    • admin

     Hallo Zanella,

     De informatie in de bovenstaande reactie geldt nog steeds. Tijdens het boeken van je vlucht en/of tijdens het inchecken voor je vlucht van Miami naar Cuba, zal je één van de geldige redenen dienen op te geven, zoals ‘Support for the Cuban people’. Overnachtingen in Casa Particulares, eten in lokale restaurants etc vallen hieronder. Wellicht ga je dit ook daadwerkelijk doen, dus helemaal liegen is het niet.

     Bij het opgeven van je reden zullen ze ook niet verder vragen en hoef je niets aan te tonen. Je geeft de reden op, laat je vliegticket en roze visum zien en that’s it. Alleen als je vanuit Cuba met een directe vlucht terug naar de VS gaat, dan is er een kans dat de Amerikaanse douane vragen stelt over je verblijf in Cuba. Aangezien je vanuit Cuba niet terug gaat naar de VS, hoef je hier dus geen rekening mee te houden.

     Beantwoorden
     • Farshad

      Hi Zanella,

      Ik ben benieuwd of dit je gelukt is?
      Gezien wij in dezelfde situatie zitten – ben ik benieuwd of ik nu een omreis (zeer omslachtig) moet boeken of een directe vlucht vanuit Miami naar Cuba?

      Je reactie zie ik heel graag!

      Groet,
      Farshad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *