We kunnen bijna niet zonder meer. Even het nieuws checken, wat is het weer voor morgen, snel een berichtje sturen naar je vriend(in). We leven in een maatschappij waar veel online gaat en internet is voor ons dan ook geen luxe meer maar vanzelfsprekend.

En dan kom je in Cuba en valt je telefoon stil, geen tringetjes of piepjes van een nieuwe email of Whatsapp berichtje. Heerlijk eigenlijk, je bent immers op vakantie. Maar even snel een route opzoeken, kijken wat er in de buurt te doen is of de weersvoorspelling voor morgen checken zit er ook niet zomaar in.

Kan ik dan helemaal niets online doen?

Jawel, er zijn mogelijkheden om op internet te komen, maar deze zijn wel beperkt en locatie afhankelijk. Je zult naar een wifi-hotspot moeten om op internet te kunnen komen. Je hebt hier dan wel een pre-paid kaart voor nodig van ETECSA. De wifi-hotspots bevinden zich voornamelijk bij het dorpsplein of in een parkje en zijn makkelijk te herkennen door groepen Cubanen en toeristen die met hun telefoon bezig zijn.

Beschikbaarheid van internet in Cuba

ETECSA internet kaarten

Om het internet op te komen heb je een pre-paid kaart van ETECSA nodig. Dit is een wegwerp kaartje met een code erop die nodig is voor inloggen. Er zijn drie varianten te koop: 30 minuten internet, 1 uur internet en 5 uur internet. Je betaalt voor 1 uur internet 1 CUC als je het kaartje bij een kantoor van ETECSA aanschaft. Sommige hotels en Cubanen op straat bieden het kaartje ook aan, maar zullen een hogere prijs vragen.

Haal je het kaartje bij een officieel kantoor, dan is de kans groot dat ze je paspoort willen zien. Zorg dus dat je deze bij je hebt, het kan druk zijn en je staat zomaar een flinke tijd in de rij. Erg vervelend als ze dan om je paspoort vragen en je hebt deze niet bij je. Het is dan wel duurder, maar veelal makkelijker en een stuk sneller om het kaartje gewoon op straat of bij een hotel aan te schaffen.

Online gaan

Eenmaal in bezit van een ETECSA pre-paid kaart en aangekomen op een wifi-hotspot dien je het volgende te doen om online te gaan:

  • Zet wifi aan op je telefoon
  • Maak verbinding met het gevonden netwerk
  • Open je browser. Je krijgt een pagina te zien waar je de gebruikersnaam en wachtwoord dient in te vullen welke op je ETECSA kaart staan
  • Login / maak verbinding

Het kan meerdere pogingen vergen om daadwerkelijk in te loggen. Zodra je succesvol verbinding hebt gemaakt, gaat de tijd lopen. Heb je na 10 minuten gedaan wat je wilde doen, vergeet dan niet uit te loggen! Over het algemeen is het voldoende om je wifi uit te schakelen op je telefoon, maar soms blijft de tijd toch nog lopen. Het beste is om naar de ‘website’ 1.1.1.1 te gaan en hier de sessie te beëindigen door op ‘cerrar sesión’ te drukken. Je weet dan zeker dat je uitgelogd bent en de resterende tijd van je pre-paid geldig blijft.

Eindelijk! Ik ben onli….

Helaas. Ook al is er de mogelijkheid, het internet in Cuba is tergend langzaam. Verwacht hier dan ook niet teveel van en ga alleen bewust online. Zorg dat je van te voren weet wat je op internet wilt doen en gebruik je tijd wijs.

Wil je een email sturen naar een vriend(in) of familielid, schrijf deze dan eerst in je notities op je telefoon. Je kan de tekst dan later kopieëren en plakken. Het is zonde van je pre-paid om eerst online te gaan om een mail te typen, als je dit van te voren al offline kunt doen.

Natuurlijk wil je die mooie foto’s sturen die je zojuist gemaakt hebt. Vergis je niet, je telefoon maakt ongetwijfeld mooie foto’s, maar dit zijn ook foto’s van flinke MB’s. Wil je toch graag wat laten zien, maak dan een kleine selectie en stuur deze naar één persoon met de vraag of zij deze doorsturen naar je andere vrienden en/of familie of stuur ze naar een groeps Whatsapp.


Wifi in hotel

Het kan zomaar zijn dat je een hotel geboekt hebt met wifi beschikbaarheid. Laat je hier niet teveel door misleiden. De kans is groot dat ze hiermee bedoelen dat er in het hotel een wifi-hotspot aanwezig is, waar je dus alsnog alleen kunt inloggen met een ETECSA pre-paid kaart in de lobby van het hotel en niet in je kamer zelf. Sommige hotels en tegenwoordig zelfs enkele casa’s bieden wel gratis wifi aan. Hier zal je dan geen pre-paid kaart nodig hebben, maar het internet zal nog steeds erg traag zijn.

3G in Cuba

Sinds kort is er op bepaalde locaties in Cuba 3G netwerk beschikbaar. Dit betekent dat je geen pre-paid kaart nodig hebt en gebruik van het internet kan maken zonder naar een wifi-hotspot te gaan. Cuba heeft het voornemen om de gebieden uit te breiden waar je gebruik kan maken van 3G. Houd echter wel rekening met stevige roaming kosten. Sommige providers bieden data-bundels aan voor roamen in het buitenland, wat aanzienlijk in kosten kan schelen. Informeer bij je provider over de kosten voor een bundel en de dekking in Cuba. Het is erg vervelend om na je vakantie thuis te komen en een gigantische rekening te ontvangen voor die paar foto’s die je verstuurd hebt vanuit Cuba.

Bereid je reis goed voor! Zorg dat je niet afhankelijk van internet bent en print of schrijf nuttige informatie als adressen van hotels/casa’s en excursies van te voren op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *